EstIQSOFT KÉPZÉSEK

Microsoft SQL Server Business Intelligence

Miért szeretik a háziasszonyok az Aldit?

...avagy miért (nem) szeretik az átlag SQL-esek a BI-t?
...avagy BI-ról konyhanyelven

(1) A hortobágyi puszta, avagy a menedzseri szellemi sivárság valósága

Megérkezik a céghez egy „hittérítő” egy fehér inges market inges és a manager fejét elkezdi tömni, hogy milyen jó az SQL BI. Összecibál tizenkét másodperc alatt egy PowerView animált buborékdiagramot és jelzi, hogy ezt a látványos, minden szempontból reprezentatív diagramot még az információ technológiában legkevésbé járatos emberke is milyen könnyedén össze tudja állítani. Ezt persze manager megeszi, mint kacsa a nokedlit, a jég hegy csúcsát és meg veszi az SQL Server BI licence-t, hogy neki pont ez kell. Másnap kiadja a feladatot a dolgozónak, hogy akkor holnapra kéri SQL Server PowerView-n az elmúlt éves céges kimutatást, úgy ahogy a market inges mutatta. Jelige: Ha tegnap kész lenne is késő lenne. Nem tud ő olyat mondani, hogy kor és nem szerinti eloszlásban, területi régiónként a tavalyi eladási értékek nettó összértéke, csak azt, hogy a market inges amit mutatott az jó.
Dolgozónk, aki eddig szerette az SQL Server-t, mert azon a jogosultság szabályozást milyen klasszul tudta csinálna, Piri néni csak lekérdezget, Mariskám módosítgat is, amit SELECT ill. UPDATE joggal szabályoz. Továbbá könnyedén állított össze adatmentést (full, differenciális, log backup) végző automatizált jobokat, kissé elszontyolodik. „Főnök cimbora! A market inges már olyan formátumban hozta az adatokat, amiből a kitt-katt amolyan Hudinis szemvényvesztés - David Copperfieldnek sem kell a Drei Wetter Taft ha nem lobog a haja és nem esik az eső Párizsan - és kész a diagram. No de nálunk kolbászolnak az adatok szövegfájlban, Oracle-ben, Excel-ben, pénzügyi programban, személynyilvántartó programban, meg még ki tudja hány helyen a pincétől a padásig. Ki fogja ezeket összegyúrni?

(2) A kifejezések elrettentő hatása, avagy a kifejezések demisztifikálása

(2.1.) Az adatösszetoláshoz, hivatalosan az adattárház építéshet használjuk az SQL Server Integration Services komponensét. Júj! Az biztos nehéz, már fősulin, egyetemen is az integrál számításból buktam meg először jönnek elő a dolgozóból a visszaemlékezések és már ekkor megy el a kedv a BI-tól. No já! Akár a határozatlan, akár a határozott akár a kör, akár a kettős integrál nem kispályás matematikai fogalmak. Csakhogy az Integration Servicesnek semmi köze az integrál számításhoz, egyszerűen a korábbi Data Transformation Services (DTS) kifejezést nevezte át Microsoft, hogy úgy tűnjön, hogy csináltak valamit. No azért csináltak is, mert a korábbi DTS még nem volt .NET integrált, 2005-től az SSIS pedig az, és kapunk hozzá egy kedves fejlesztői eszközt, a Visual Studio testreszabott környezetét amit 2008-ban még Business Integration Development Studionak, 2012-től Data Tools-nak nevez Microsoft. Ez már a második olyan műszó, ami a korábbi verzióban sokkal beszédesebb és érthetőbb volt. Ők tudják.

(2.2.) Készítsünk multidimenzionális megoldást!

A dolgozónak ekkor sajna csak Mulder és Scully jut eszébe, meg sok-sok X-akta. A dolgozónak a több dimenzió misztikus és földönkívüli, jóllehet semmi egyébről nincs szó, mint milyen elemzési szempontok szerint szeretne a manager vizsgálódni. Pl. Év, hónap, területek, megyék, korosztály stb.

(2.3.) Építsünk n dimenziós kockát!

A dolgozónak megint fáj, mert már a háromdimenziós Rubik kockát is meglehetősen nehezen forgatta színre. Négy dimenziósan mi lesz? És öt dimenziósan? Nem is látom mindezt a térben. Hogy fog ez forogni az SQL Server-es kocka borwserben?
Sehogy!!!  A monitor kétdimenziós, mindig csak egy táblázatot fogunk látni, amely oszlopokat és sorokat mutat!!!

Amúgy megjegyzem nem is kocka, hanem téglatest és annak valamelyik merőleges vetülete!

(3) CIF-fel, vagy JAR-ral könnyebben megy a tisztítás

Ez igaz, mert amit Marika elgépelt, azt még az unokája is javítgatni fogja. Hibás adatok, rövidítések, egyezmény nélküli „ez pont azt jelenti” karaktersorozatok tömkelege várja azt az SQL-est, aki az adattárház építésbe bele vág.
Milyen segítséget kaphatunk az SQL Servertől?
•  Az SSIS transzformációs taskok
•  Fuzzy lookup
•  Data Quality Serices  (DQS)

(4) Most akkor mi is van?

A menedzser látni szeretne valamit, de ő nem tud SQL Server-nek, neki többek között az autentikáció, a ralációs adatbázis, több táblás JOIN fogalom ismeretlen, nem is akar tudni róla, neki egy kimutatás kell. Ő nem fog megtanulni sem SQL server-ül, sem SQL BI-ul.
Szegény SQL-es dolgozónak kell megfertőződnie gazdasági szemlélettel és megpróbálni kihámozni a menedzserből mit akar....

(5) Az adatok nagy száma, a feldolgozás specialitása

Miközben ha relációs adatbázisban Pirike elgépel valamit, azt egy módosító utasítással pillanatok alatt lehet javítani, addig a BI-os megoldások tíz, százezer, sőt nem ritkán (egy-tíz-száz)milliós menyiségű adatot tartalmaznak, amelyek feldogozása, előkészítése még a mai számítógépes rendszereknek sem egyszerű. Több napos munkát tehet semmissé és kerülhet minden a kukába a menedzser demoralizáló mondtata: „Ferikém arra most már nem vagyok kíváncsi, már nem érdekes”   (Köszi főnök!)
„Most csináld meg így” és kezdődhet a kocka újraépítése, avagy hogyan sikáljunk fel egy ötven méter hosszú folyosót fogkefével...

(6) Self-service BI Microsoft-os gondolata, avagy mutassatok egy manager-t élőben, aki tényleg használja

Lényeg: pakoljuk oda az adatokat a megfelelő formátumban az üzleti elemzőknek és ők majd önmagukat kiszolgálják, mert az Excel mindenre jó. Hát, kétséges, még a kávét is Gizike főzi, nem a manager...

Mindenkit szeretettel várok az SQL BI tanfolyamokon!

Szerző: Kulcsár Ernő MCT, MCSE, MCSD, CEH

címkék

Kapcsolódó tanfolyamokAjánlja a blogbejegyzést másoknak is!