Szeptember 25. - az ATS.2 Apple Tech Series következő alkalma!

Három Windows 10 újdonság

Július 29-e óta rendelkezésre áll a Windows 10 RTM kiadása.

Használjuk már egy ideje, de azért még mindig nem ismerjük teljesen, hanem inkább csak tanuljuk folyamatosan. Ez duplán igaz, ha valaki nem szállt ki a (publikus) Insider Preview programból, amely “nyitva maradt”, azaz a július végi Windows 10 óta, már kb. 5 teljes rendszerfrissítés érkezett. Apró és nagyobb változások egyaránt tapasztalhatóak, és számomra érkezett egy várva várt is a 10565-ös számú buildban, az ún. “nested virtualization”, azaz egy Hyper-V a Hyper-V-ben. Miért is jó ez? Nekem pl. azért, mert az izmos laptopomon egy kliens Hyper-V-t feltelepítve olyan virtuális gépet is létrehozhatok, amelyben további Hyper-V szerepkör telepítést végezhetek, vagy akár egy hibatűrő fürtöt is összekalapálhatok. Nyilván nem éles környezetet akarok alapozni erre a laptopra, de pl. a tesztelésben, az oktatásban, a demózásban óriási segítség lesz, az egy gépen futó komplett virtualizációs környezet.
Nyilván lesz a szerveroldalon is, de most még sem a WS12R2, sem a WS16 jelenlegi változata (Technical Preview 3, TP3) nem lehet a guest Hyper-V, csak és kizárólag a Windows 10 10565-ös buildja. Azért én feltettem, a kép a bizonyíték. Persze van még korlát bőven (pl. dinamikus memória használata), de ez ugye folyamatos béta, azaz az Insider változat, legyünk türelmesek.

Egy másik fontos újdonsággal a telepítés első szakaszának a végén szembesülhetünk, hiszen a klasszikus tartományi belépés mellett az Azure AD szolgáltatásunk fennhatósága alá is beemelhetjük a gépünket. Ennek felügyeleti, alkalmazástelepítési és elérési illetve az egyszerű belépéssel (SSO) kapcsolatos előnyei is lesznek/lehetnek.
Igazából ehhez csak egy az Azure AD előfizetésünkhöz tartozó a Microsoft fiókra van szükség, sőt a képen az is látható, hogy az fiókom nevének beírása után a testreszabott belépési portál részletei rögtön itt is megjelennek, nemcsak a böngészőbeli belépéskor. Az Azure AD-hoz tartozó multifaktoros hitelesítési beállításainktól függően a jelszavunk mellett telefonhívás/SMS vagy egy alkalmazásban megadott kód kell még belépéshez, de ezután már rutin a használat.


Kisebb dolog ugyan, de nekem pl. kellemes meglepetés volt, hogy a Windows 10 kiadásai “átjárhatóak”. Azaz egy Professional kiadásból a sorozatkulcs beírásával és néhány perc várakozással simán átléphetünk az Enterprise kiadásra, ami azért remek dolog újratelepítés nélkül. Sőt, ugyanezt a Home-ról a Professionalra is megléphetjük, ami talán még fontosabb lesz/lehet bizonyos esetekben (gondoljunk az üzleti laptop vs tartomány esetre)!


Aki ilyen, vagy ennél lényegesen komolyabb újdonságokat szeretne megismerni, annak immár szabad a pálya, mivel nem túlságosan régóta a hivatalos Microsoft tananyaggal ellátott Windows 10 tanfolyamok is elérhetőek, természetesen az IQJB-ben is.

címkék

Ajánlja a blogbejegyzést másoknak is!