Szeptember 25. - az ATS.2 Apple Tech Series következő alkalma!

ITILv3 vagy ITIL4? Néhány gondolat és ajánlat...

Már nem csak kósza híreket hallani, hogy az ITIL v3-at az ITIL4 fogja követni, hanem itt-ott már érdemi információk is megjelennek az újdonságokról, és lehetőségek a minősítések konvertálására vonatkozóan azok számára, akik már gyűjtöttek krediteket az ITILv3-ban.
A változás ugyan gyökeres lesz, de nem gyorsan, és nem "átjárás" nélkül fog lezajlani. Elsőként az alapszintű ITIL-útmutatás frissül még az idén (várhatóan a 2. negyedévtől), majd idővel a haladó szintű útmutatások és képzések alakulnak át – várhatóan 2020-szal kezdődően, de akár több évre is elhúzódóan.

Az első és legfontosabb megállapítás, hogy nem egyszerűen ‘lecserélésre’ kerül az ITILv3 tartalma, hanem a szolgáltatásmenedzsment jól bevált eddigi gyakorlata kiegészül az elmúlt évtizedben megjelent és elterjedt technológiákkal illetve megközelítésekkel, és ezekkel szervesen integrálódva fogja elősegíteni a 4. ipari forradalom által megkövetelt digitális átalakulás megvalósulását, és fogja – stílszerűen ITIL4 néven – továbbra is támogatni az IT-szolgáltató szervezetek derékhadát

Az ITILv3 alap-, haladó és szakértői (expert) szintű minősítéseket előreláthatólag 2021-től már nem lehet megszerezni, onnantól kezdve már csak az ITIL4 új képzési-minősítési rendszere szerint lehet minősítéseket elérni. Ezzel egyidejűleg az ‘ITIL szakértő’ (ITIL Expert) minősítést felváltja az ‘ITIL vezető szakember’ (ITIL Managing Professional) és az ‘ITIL stratégiai vezető’ (ITIL Strategic Leader) minősítések. Az elöbbi értelemszerűen inkább az IT-szakembereket, míg az utóbbi az IT-vezetőket célozza. A két minősítés együtt teszi majd lehetővé az ITIL Master minősítés megszerzését.

Az IQJB általános ajánlásai az ITIL iránt érdeklődőknek:

• Azok a cégek, magánszemélyek, akik a v3-ban már megtették az első vagy sokadik lépést, folytassák!
• Aki teheti, 2019-2020-ban gyűjtsön össze 17 creditet, ha még eddig nem tette volna meg (opcionálisan beleértve az EXPERT minősítést is)!
• Akik most kezdenék a v3-as alapképzést és a cégüknél már ismert a v3-as ITIL, azok nyugodtan jöjjenek el bármelyik alaptanfolyamunkra 2019-ben!
• Azok, akik számára céges szinten még ismeretlen a v3-as ITIL, várják meg a 2. negyedévet, akkorra az IQJB-nek lesz angol-magyar nyelvű, hivatalos, akkreditált ITIL4 alaptanfolyama!

címkék

Ajánlja a hírt másoknak is!